Επιστολή της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. προς τα αρμόδια Υπουργεία για τη στήριξη των μελών της, λόγω Covid-19

                                                                                                                                                         Αθήνα, 20/03/2020

Υπ’ όψιν:
- Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη
- Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη
- Υπουργού Οικονομικών, κου Χρήστου Σταϊκούρα
- Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κου Άδωνι Γεωργιάδη
- Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κου Ιωάννη Βρούτση
- Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., κου Γιώργου Πιτσιλή

Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,


Η βιομηχανία του Θεάματος παγκόσμια προσπαθεί να μετρήσει την οικονομική καταστροφή που υπέστη και θα υποστεί από τον COVID-19, αφού είναι από τις πρώτες που επλήγησαν και η τελευταία που θα ανακάμψει.
Σύμφωνα με την IATSE (International Alliance of Theatrical Stage Employees) 120.000 θέσεις εργασίας των μελών της χάθηκαν ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού.
Μεγάλα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά studio ακύρωσαν παραγωγές ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που ήταν στο στάδιο της προπαραγωγής ή είχαν εξαγγελθεί ότι θα ξεκινήσουν. Αιτία η προσπάθεια για αναχαίτιση της εξάπλωσης του  COVID-19. Οι συνθήκες εργασίας στον συγκεκριμένο χώρο είναι τέτοιες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής (πολυάριθμα κινηματογραφικά συνεργεία σε μικρούς χώρους, ειδικότητες  που δουλεύουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, χρησιμοποίηση ενός εργαλείου από πολλούς ανθρώπους κ.λπ.). Επίσης, η όποια επένδυση με κλειστές τις κινηματογραφικές αίθουσες και τα μεγάλα Φεστιβάλ φαντάζει ανεδαφική.
Το ICG  (International Cinematographers Guild) με 9.000 μέλη μιλά για την μακροχρόνια ανεργία που θα προκύψει για τους εργαζόμενους κινηματογραφιστές και ζητά μέτρα στήριξης  τους.
Στην Ελλάδα, ακολουθώντας την λογική της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, όλες οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές σταμάτησαν, δημιουργώντας ανεργία 100% στον κλάδο μας.
Πέρα από τα μέτρα στήριξης των εταιρειών παραγωγής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.–Ο.Τ. ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία την άμεση οικονομική στήριξη των μελών της που εργάζονται σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού χώρου, είτε ήταν σε συνθήκη πρόσληψης, η οποία διακόπηκε εξαιτίας του κορωνοϊού, είτε μένουν άνεργοι εξαιτίας του ότι εγχώριες και ξένες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ακύρωσαν τα γυρίσματα για τον ίδιο λόγο, καθιστώντας τους έτσι μακροχρόνια άνεργους.


Με εκτίμηση,
Tο Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.T.