Ενημέρωση για τις λύσεις συμβάσεων

Συνάδελφοι,

η σχέση εργασίας των εργαζομένων  στον  κινηματογράφο και την τηλεόραση (εξωτερικές παραγωγές) είναι εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου. Ως εκ τούτου όσοι εργάζονταν σε τηλεοπτικά σήριαλ, τα οποία διακόπηκαν, λόγω του COVID-19, θα πρέπει ο εργοδότης να εκδώσει λύση  σύμβασης. Με αυτήν, και αν τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις του νόμου, μπορεί ο εργαζόμενος να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ  στο  ταμείο ανεργίας.

Απόλυση εκδίδεται μόνο όταν ο εργαζόμενος είναι αορίστου χρόνου που σημαίνει ότι έχουν προσληφθεί μόνιμα από την εταιρεία  (εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, σε Ιδιωτικά κανάλια, ή σε τηλεοπτικά studio) και δεν εμπίπτουν στον δικό μας τρόπο εργασίας που είναι μόνο ορισμένου χρόνου (σύμβαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την παραγωγή ενός σήριαλ, μιας ταινίας, κ.λπ.). Ενημερωτικά, λοιπόν, με την οικειοθελή παραίτηση ο εργαζόμενος δεν μπορεί να ενταχθεί στο ταμείο ανεργίας, ενώ αν εκδοθεί από την παραγωγή απόλυση και τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις θα μπορεί ο εργαζόμενος  να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ και να πάρει επίδομα ανεργίας.

 Όλα τα παραπάνω ισχύουν με τα ως τώρα δεδομένα. Λόγω όμως των τρεχουσών συνθηκών με την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις συνεχής αλλαγές στα εργασιακά θα προσπαθήσουμε να ενημερώνουμε έγκαιρα  για ότι τυχόν αλλαγές συμβούν.

 

E.T.E.K.T.-O.T.