Τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους και η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, μας έφεραν μπροστά σε ένα μεγάλο ερώτημα - δίλημμα στο 2ο lockdown.
Πως προστατεύουμε την υγεία των εργαζομένων τεχνικών στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα και πως τους προστατεύουμε από την ακραία φτώχεια που θα εκπέσουν, αν απαγορευτεί η εργασία τους.
Το υγειονομικό πρωτόκολλο από τον ΕΟΔΥ μιλά μόνο για χρήση μασκών και 2 μέτρα απόσταση (πράγμα που δεν μπορεί να ισχύσει στον δικό μας χώρο). Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι παραγωγές πέρα αυτών κάνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε τακτά χρονικά διαστήματα και τηρούν αυστηρότερα πρωτόκολλα από αυτά του ΕΟΔΥ.
Στόχος του σωματείου είναι να παραμείνει ανοιχτός ο χώρος εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προέχει η υγεία των εργαζομένων. Σε εταιρείες παραγωγής που θα υπάρξουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα, το σωματείο θα απαιτήσει από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Πολιτισμού την άμεση αναστολή εργασιών με ότι προβλέπει ο νόμος.
Ένα ακόμα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει είναι με τις άδειες κυκλοφορίας που δίνουν οι εργοδότες στους τεχνικούς και στους ηθοποιούς. Εκδίδονται από κάποιους εργοδότες άδειες κυκλοφορίας εργαζομένων με ωράρια που φτάνουν και τις 15 ώρες.
Αν παραγωγοί και συντελεστές θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα γυρίσματα σε ένα γενικευμένο lockdown, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις οδηγίες, την νομοθεσία του Κράτους και την συνείδησή μας.
Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.