ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Επισκέπτες 116033

Καταβολή Ειδικού Εποχικού Βοηθήματος ΟΑΕΔ Έτους 2021

Τα άτομα που παρέχουν την εργασία τους στην Ελλάδα και ασκούν το επάγγελμα του τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης που περιγράφεται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν.1836/89 όπως ισχύει, δικαιούνται ειδικό εποχικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ. Δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφ’ όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ).

Σήμερα, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 8:00 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος του ΟΑΕΔ έτους 2021, ενώ η υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα ξεκινήσει την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 14:00.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-epokhiko-boethema-oaed

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Ειδικό εποχικό βοήθημα ΟΑΕΔ

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 - 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος ορίζεται στο ποσό των 508,20 € και το δικαιούνται όσοι έχουν συγκεντρώσει 50-210 ένσημα κατά το έτος 2020.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ύψος του βοηθήματος και τα δικαιολογητικά είναι αναρτημένες στο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού www.oaed.gr.

Για να δείτε το Δελτίο Τύπου του ΟΑΕΔ πατήστε εδώ.

Για να δείτε την Εγκύκλιο πατήστε εδώ.

Συλλαλητήριο Διεκδίκησης στις 8 Σεπτέμβρη

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την εξασφάλιση, της Υγείας μας και της επιβίωσης μας

 

Τρίτη χειμερινή περίοδος που η Πανδημία χτυπά τη δουλειά μας και τη ζωή μας. Όπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα το επάγγελμα μας και για αυτό το χειμώνα θα λειτουργήσει μέσα στην ανασφάλεια και την πίεση. Η πρόσβαση του κοινού στον Πολιτισμό, είτε η πληρότητα είναι 80%, είτε 100% είναι και αυτή αβέβαιη.

Ο χώρος του Πολιτισμού, της Τέχνης, της Ψυχαγωγίας και της διασκέδασης χτυπήθηκε όσο κανείς άλλος με πτώση εργασιών που έφτασε και το 87%. Για τους εργαζόμενους του κλάδου δεν υπάρχουν άλλα οικονομικά περιθώρια,  μετά από ενάμιση χρόνο, με περιορισμούς, αναστολή εργασίας.

Το καλοκαίρι που πέρασε ο τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ, ειδικά τον Αύγουστο, ενώ η μουσική και ο χορός απαγορεύονταν σε πολλά τουριστικά μέρη. Αντίστοιχα τα πανηγύρια δεν έγιναν πουθενά και οι συναυλίες ήταν 50% λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ανέχειας, αλλά και φόβου από την εξέλιξη της Πανδημίας  για τη μεγάλη πλειοψηφία των καλλιτεχνών, η Κυβέρνηση  προσπαθεί να μεταβιβάσει τις ευθύνες της στις πλάτες μας.

Αποφάσισε να κόψει όποια επιδότηση έδινε, από τον Ιούνιο και μετά, ενώ προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα μας, χωρίζοντας μας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Το εμβόλιο, αποτελεί αναγκαία προστασία για την υγεία μας και είναι ένα σημαντικό όπλο μαζί με μια σειρά άλλα. Θα έπρεπε να συνοδεύεται από κέντρα ενημέρωσης και εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια με ευθύνη του κράτους, με ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά τον εμβολιασμό, με ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η Κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για τη  δυσπιστία και το φόβο που αναπτύχθηκε γύρω από το εμβόλιο.

Η Κυβέρνηση πρέπει, έστω και τώρα, να πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, των σχολικών τάξεων, να συνεχίσει τη διενέργεια μαζικών δωρεάν rapid test για το σύνολο του πληθυσμού και τέλος να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, και όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας φροντίδας και ενημέρωσης. Αυτά θα έπρεπε να κάνει και όχι να εντείνει την καταστολή και τη μεταξύ μας διχόνοια, στο όνομα της  «ατομικής ευθύνης».

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε ένα χειμώνα που θα χαρακτηριστεί, από  την υπολειτουργία των χώρων εργασίας μας και τις μεγάλες πιέσεις για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι αμοιβές μας. Τέτοια σημάδια ήδη υπάρχουν.

Μετατρέπουμε την αγανάκτηση μας σε οργάνωση και διεκδίκηση

Πρώτος  σταθμός, μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη

Η συγκέντρωση της Αθήνας στις 11.30 στα Προπύλαια

Θα κατευθυνθεί στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για να δοθούν τα αιτήματά μας και θα καταλήξει στη 1 μ.μ. στη Μητρόπολη Αθηνών για τον τελευταίο χαιρετισμό των Σωματείων Καλλιτεχνών στον Μίκη.

 

Διεκδικούμε

 • Συνέχιση της επιδότησης μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών (και αυτών που γράφτηκαν μετά τις 10/1), από το Ιούνιο και για όσο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.
 • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το Φόρο Επιτηδεύματος και τα Τέλη Κυκλοφορίας.
 • Αναστολή πληρωμών σε Εφορία, Τράπεζες, Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
 • Να υπολογισθούν τα ένσημα από το επίδομα, μέσω Μητρώου, με βεβαίωση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για κάθε εργαζόμενο, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική κάλυψη όλων, αλλά και η επιδότηση ανεργίας και η παροχή του εποχικού βοηθήματος.
 • Διεύρυνση και όχι συρρίκνωση των Δημόσιων Πολιτιστικών δομών (Δημοτικά Σύνολα, Κρατικές Ορχήστρες).
 • Ενίσχυση και όχι συρρίκνωση της Δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Να ανοίξουν άμεσα με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όλοι οι χώροι και οι δομές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Εργαστήρια Δήμων, Σπουδαστήρια Τέχνης).
 • Μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους, κέντρα ενημέρωσης και εμβολιασμού σε μεγάλους χώρους πολιτισμού, ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά τον εμβολιασμό, με ευθύνη του Κράτους και της Εργοδοσίας.
 • Η ανάγκη για διεύρυνση των εμβολιασμών, να μη γίνει αφορμή για κατάργηση εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Δράσεις ΠΟΘΑ Σεπτεμβρίου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730
HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 - FAX: 2105228 730
FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE
RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730
http://www.potha.gr    e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                     

                                                                                                                            Αθήνα, 31-08-2021

 

Δράσεις Σεπτεμβρίου

 

Στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απουσιάζει οποιαδήποτε μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, ο οποίος παραμένει ο πιο πληττόμενος κλάδος. Η ανάκαμψη μετά από μείωση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 89,6% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), θα απαιτούσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης. Παρά τις διαρκείς μας παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονταν τελευταία στιγμή. Οι εργαζόμενοι έχουν λάβει αποζημίωση μόνο μέχρι τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες, ειδικά στην ψυχαγωγία, δεν επιτρέπονταν πριν τον Ιούλιο, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις, κατά τόπους υπήρξε άρση της απαγόρευσης εργασίας στη μουσική μόνο για 20 ή 25 μέρες.

 

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει κατανοήσει ακόμα τις ιδιαιτερότητες του χώρου μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται εποχικά ή συμμετέχει σε παραγωγές με χρονική απόσταση η μία από την άλλη. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι ο εμβολιασμός δεν παρέχει ανοσία και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει και να χρειαστεί να μπει σε καραντίνα. Σε αυτή την περίπτωση θα χάσει τη δουλειά του και δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για το πώς θα καταφέρει να επιβιώσει οικονομικά, ενώ ο ίδιος έχει εκπληρώσει την κοινωνική του υποχρέωση και έχει εμβολιαστεί. Η ιδέα ότι όποιος εμβολιάζεται θα μπορεί να εργάζεται κανονικά και δεν χρειάζεται ούτε τεστ, ούτε στήριξη είναι όχι μόνο ψευδής, αλλά και επικίνδυνη.

 

Αντίστοιχα το οριζόντιο μέτρο των rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους ιδίοις εξόδοις αποτελεί μάλλον τιμωρητικό μέτρο που πλήττει τα ήδη πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων.

 

Η κυβερνητική αδιαφορία για τον Πολιτισμό είναι πλέον εμφανής ακόμη και στον πιο καλόπιστο πολίτη. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του Πολιτισμού, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Έχουμε αποδείξει ότι οι αντοχές μας είναι ανεξάντλητες και η στήριξη της κοινωνίας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα. Έναν αγώνα για την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας για όλους χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς αποκλεισμούς.

 

Ζητάμε:

 • Παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω του Μητρώου μετά τον Μάιο.
 • Δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους, ώστε να προστατευθεί τόσο η υγεία των εργαζομένων, όσο και η δημόσια υγεία. Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Αναστολή πληρωμών χρεών σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες.
 • Υπαγωγή στα μέτρα στήριξης όσων έχουν εγγραφεί στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021.
 • Εποχικό επίδομα σε όλους.

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με πολύμορφες δράσεις, με πρώτη από μια σειρά δράσεων εν όψει της φθινοπωρινής περιόδου, την κινητοποίηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στις 9 Σεπτέμβρη.

 

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προστατευθεί η υγεία και το εισόδημα όλων των εργαζόμενων στον Πολιτισμό. Γιατί η Υγεία και ο Πολιτισμός είναι δημόσια αγαθά και θα τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Τέλος, συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο των συνδικάτων που θα πραγματοποιηθεί αύριο 1η Σεπτεμβρίου στις 7μμ στο Σύνταγμα  ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής την ίδια μέρα. Η επικουρική ασφάλιση πρέπει να παραμείνει Δημόσια, Υποχρεωτική, Καθολική και να μην έχει καμιά σχέση με επιχειρηματικούς κινδύνους.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ

44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (12-18/9/2021)

Το 44ο  Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Δράμας (DISFF) θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 18 Σεπτεμβρίου 2021 στην Δράμα και θα διεξαχθεί  και φέτος, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online.

Η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. όπως κάθε χρόνο στηρίζει την μικρού μήκους ταινία και θα απονείμει το Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στην επίσημη σελίδα του στο Instagram και στο κανάλι του στο YouTube.

 

 

Κλείσιμο Σωματείου λόγω θερινών διακοπών

Σας ενημερώνουμε ότι το γραφείο του Σωματείου θα παραμείνει κλειστό από την Τρίτη 3/8/2020 έως και την Τρίτη 31/8/2020 λόγω θερινών διακοπών.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να στείλετε e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Καλές Διακοπές!

Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο συνάδελφο Άγγελο Βισκαδουράκη

Το τελευταίο αντίο στον Άγγελο Βισκαδουράκη την Παρασκευή 9/7/2021 στις 13:00 στο νεκροταφείο του Βύρωνα.
Αντί στεφάνων θα υπάρχει κουτί συνεισφοράς στην είσοδο του ναού για την "Κιβωτό του Κόσμου".
 

Επερώτηση στην Βουλή από το Μέρα25 για τα κινηματογραφικά γυρίσματα στην Θεσσαλονίκη της Millennium Films και των Nu Boyana Studios

Συνάδελφοι,

 

σας στέλνουμε για ενημέρωσή σας την επερώτηση στην Βουλή από το Μέρα25 για τα κινηματογραφικά γυρίσματα στην Θεσσαλονίκη της Millennium Films και των Nu Boyana Studios:

 

«Με αφορμή τα γυρίσματα της ταινία Barracunda στη Θεσσαλονίκη και τα ελάχιστα έως μηδενικά οφέλη που αυτή θα επιφέρει στους ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και τη χώρα εν γένει, όπως έχει επισημανθεί και σε σχετική επιστολή της ΠΟΘΑ , καταθέσαμε σχετική ερώτηση μαζί με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη προς την Υπουργό και αναμένουμε απάντηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Στυλιανή (Λίνα) Μενδώνη.

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κων/νο Χατζηδάκη.

Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Θέμα: Προβληματική διαχείριση ζητημάτων ξένης κινηματογραφικής παραγωγής.

………………………………………………………………………………...

Τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύεται στην επικαιρότητα η υλοποίηση των γυρισμάτων ξένης κινηματογραφικής ταινίας, με τίτλο “Barracunda”, στη Θεσσαλονίκη.

Ανεξάρτητα από τα γενικά θετικά χαρακτηριστικά τέτοιων παραγωγών, γεννιώνται σημαντικά ερωτηματικά σε σχέση με την υλοποίησή τους.

Ειδικότερα : Αναφέρεται ότι στην παραγωγή της ταινίας θα εργαστούν ελάχιστοι επαγγελματίες από τη χώρα μας και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού προέρχεται από άλλες χώρες, κυρίως χαμηλού εργασιακού κόστους, αν και υπάρχει πλήρης διαθεσιμότητα αντίστοιχων εργαζομένων στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, με τον τρόπο αυτό μεθοδεύεται ρήγμα στην αγορά εργασίας του συγκεκριμένου τομέα, μέσω της παράκαμψης και αγνόησης του εγχώριου δυναμικού.

Παρ’ όλ’ αυτά, με βάση το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο, η παραγωγή θα δικαιούται γενναία χρηματοδότηση από το ΕΚΟΜΕ, μέσω του cash rebate, της τάξεως, όπως αναφέρεται, των 4 από τα συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ του εμφανιζόμενου προϋπολογισμού της ταινίας.

Εν τω μεταξύ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υφίσταται καν το ωφέλημα της διεθνούς προσβολής της χώρας μας, αφού, για τις ανάγκες της ταινίας, η Θεσσαλονίκη θα “υποδύεται” το Μαϊάμι της Φλόριντα (ΗΠΑ).

Επειδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος έχει επανειλημμένα και δικαίως επισημάνει την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων του συγκεκριμένου χώρου, που έχει, μάλιστα, υποστεί τεράστιο πλήγμα και από την πανδημία.

Επειδή λόγω της προφανούς ανεπάρκειας του νομοκανονιστικού πλαισίου, όπως αυτό ισχύει για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχει θεσμοθετηθεί ένας μηχανισμός εκροής κρατικών χρηματοδοτήσεων προς το εξωτερικό, για παραγωγές που και ανατρέπουν τις κοινωνικές και εργασιακές ισορροπίες στην Ελλάδα και δεν έχουν να προσφέρουν το παραμικρό ως προς τη διεθνή προβολή της χώρας μας.

Επειδή, η με τον τρόπο αυτό διάθεση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων – χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση αλλά και χωρίς οιαδήποτε ανταποδοτικότητα – μπορεί να αποτελούσε πρακτική στις πάλαι ποτέ αποικίες αλλά δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Ερωτώνται οι Υπουργοί

 1. Με ποια εξειδικευμένα μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο τομέα, ενόψει των μεθοδεύσεων που εφαρμόζονται για την παράκαμψη και καταστρατήγησή τους, όπως αυτές που περιγράφονται στη συγκεκριμένη περίπτωση ;
 2. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τον στοιχειώδη ορθολογισμό αλλά και την ανταποδοτικότητα ως προς τις επιχορηγήσεις των ξένων κινηματογραφικών παραγωγών, από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

………………………………………………...

Σοφία Σακοράφα

………………………………………………...

Κλέων Γρηγοριάδης»

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Άνοιγμα πλατφόρμας για την αποζημίωση ειδικού σκοπού Μαΐου & δεύτερη ευκαιρία για τις αποζημιώσεις για τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2021

Συνάδελφοι,

 

άνοιξε σήμερα 6/7/21 έως και τις 16/7/21 η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 € για τον μήνα Μάιο 2021.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι όσοι δεν προλάβατε να κάνετε τις αιτήσεις για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2021, δίνεται δεύτερη ευκαιρία και μπορείτε να υποβάλετε μονομερείς δηλώσεις στην πλατφόρμα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (6-16 Ιουλίου 2021).

 

Συγκεκριμένα, από τις 6 έως τις 16 Ιουλίου 2021 θα μπορείτε να υποβάλετε μονομερή δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και στην κατηγορία "Μηχανισμός εφαρμογής των μέτρων στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών". Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς Taxis.

                   

Δικαιούχοι της αποζημίωσης, είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι εγγεγραμμένοι έως και τις 10 Ιανουαρίου 2021 στο Μητρώο Καλλιτεχνών (στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων). 

β) Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

 

Στην αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Η αποζημίωση καταβάλλεται εφάπαξ έπειτα από διασταύρωση και έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων που τηρούνται στην πλατφόρμα του Μητρώου, στην Εργάνη, τον ΟΑΕΔ και τους συναρμόδιους φορείς, χωρίς να απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη.

 

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας με όλες τις λεπτομέρειες, την οποία μπορείτε να δείτε στο link:

https://ypergasias.gov.gr/anoigei-avrio-to-p-s-ergani-gia-ypovoli-monomeron-diloseon-ergazomenon/

«…Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από αύριο Τρίτη 6 Ιουλίου και έως την Παρασκευή 16 Ιουλίου, ανοίγει το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για υποβολή μονομερών δηλώσεων εργαζομένων ως εξής:

….Δεύτερον, καλλιτέχνες-επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, που έχουν εγγραφεί έως και την 10/1/2021 στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2883), μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τον Μάιο 2021.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (6-16 Ιουλίου 2021) δίνεται εκ νέου η δυνατότητα σε καλλιτέχνες, που είναι εγγεγραμμένοι έως και την 10/1/2021 στην προαναφερθείσα πλατφόρμα, να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και για τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2021….»

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Επιστολή της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. για τα κινηματογραφικά γυρίσματα της Millennium Films και των Nu Boyana Studios

                                                                                                                                 Αθήνα, 30/06/2021

 

Προς:

-  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κο Κυριάκο Πιερρακάκη

-  Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΚΟΜΕ, κο Πάνο Κουάνη

-  Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κο Απόστολο Τζιτζικώστα

-  Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη

-  Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη          

 

ΜΠΙΖΝΕΣ  ΣΤΑ  ΒΑΛΚΑΝΙΑ…

Η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε την πρώτη Χολιγουντιανή παραγωγή εκ Βουλγαρίας, τα γυρίσματα της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουν εντός ολίγων ημερών και αφού ολοκληρωθούν θα τους επιστραφεί φόρος από το ελληνικό δημόσιο μέσω του cash rebate ποσού που μπορεί να φτάσει έως 6.400.000,00 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας αισθάνεται ευτυχής, γιατί ξενοδοχεία και καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πλουτίσουν από την διαμονή 2 μηνών του συνεργείου και των ηθοποιών που θα απασχοληθούν στην ταινία και ονειρεύεται το νέο Χόλυγουντ, αφού η Θεσσαλονίκη θα γίνει Μαϊάμι και η απόσταση πια μικραίνει……   

Ο κ. Κουάνης αισθάνεται ευτυχής, γιατί η συνεργασία του με τα Nu Boyana Studios έπιασε τόπο. Από εξαγγελία τον Σεπτέμβρη του 2018 γίνεται πραγματικότητα και η ταινία «BARRACUDA» που προσφάτως μετονομάστηκε σε «THE ENFORCER» θα αποτυπωθεί σε ψηφιακά αρχεία και ο ΕΚΟΜΕ, στον οποίο είναι γενικός διευθυντής, θα δώσει επιστροφή φόρου, όπως τους έχει υποσχεθεί.

Ο κ. Πιερρακάκης δεν γνωρίζουμε αν αισθάνεται ευτυχής, καθότι δεν έχει δημόσια τοποθετηθεί  για την συγκεκριμένη παραγωγή, αλλά σίγουρα νιώθει ικανοποιημένος, αφού   κατάφερε να περάσει από την Βουλή την τροποποίηση στον νόμο του ΕΚΟΜΕ φωτογραφίζοντας τα Nu Boyana Studios. Τα πράγματα είχαν ήδη διευθετηθεί και χρειαζόταν μια «μικρή τροποποίηση» για να προχωρήσουν τα βουλγαρικά studios στο colpo grosso και να μετατρέψουν την Θεσσαλονίκη σε κινηματογραφικό πλατό.

Διαβάζουμε (και υπογραμμίζουμε τις λέξεις κλειδιά) σε άρθρο του Σεπτεμβρίου 2018 με τίτλο:

«Το ΕΚΟΜΕ ανακοινώνει συνεργασία με τα κινηματογραφικά στούντιο Nu Boyana

Τη δημιουργία Γραφείου Παραγωγής στην Ελλάδα,  με έδρα τη Θεσσαλονίκη, του επιχειρηματικού ομίλου Nu Image (που περιλαμβάνει την Millennium Films, τα Nu Boyana Studios και την εταιρεία οπτικών εφέ Worldwide FX) ανακοίνωσαν την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. Πάνος Κουάνης και ο Παραγωγός και CEO των Nu Boyana Film Studios Yariv Lerner.

Μετά από μια σειρά ενεργειών και επαφών κατά τους προηγούμενους μήνες, ο Πάνος Κουάνης και ο Yariv Lerner επικύρωσαν τη συνεργασία τους  χθες  στο Περίπτερο 12 όπου παρουσίασαν τους βασικούς σκοπούς της συνεργασίας.  Άμεσος στόχος της λειτουργίας του Γραφείου είναι η εκτέλεση παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών του ομίλου Nu Image, οι οποίες θα υποστηριχθούν από το ΕΚΟΜΕ και από τις προβλέψεις του Νόμου για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών (Greek Cash Rebate).

Εκτός από τη δημιουργία του Γραφείου Παραγωγής, το ΕΚΟΜΕ και τα τα Nu Boyana ανακοίνωσαν και την έναρξη ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητείας (Ιnternship Program) το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στους υποψήφιους να εκπαιδεύονται στην κινηματογραφική παραγωγή και μετα-παραγωγή (post- production) απευθείας στα Nu Boyana Film Studios και στις κινηματογραφικές ταινίες του ομίλου. Το πρόγραμμα θα είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΚΟΜΕ Α.Ε. και τα Nu Boyana Studios.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης, επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για το ποιες ταινίες θα έρθουν άμεσα και κάνουμε τις απαραίτητες συνενοήσεις με τα γραφεία των εταιρειών του ομίλου στο Λονδινο και το Λος Άντζελες καθώς και με τους σκηνοθέτες και τους πρωταγωνιστές, ώστε να καταλήξουμε ποιες ταινίες θα έρθουν και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα γίνουν τα γυρίσματα».

Από την πλευρά του ο Γιαρίβ Λέρνερ σχολίασε ότι «πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για τον όμιλο Nu Image και μια εξαιρετική χρονική συγκυρία μετά την υιοθέτηση του ελληνικού cash rebate, διότι πέρα από το οικονομικό κίνητρο που είναι πολύ σημαντικό για τους παραγωγούς, η Ελλάδα διαθέτει  πολυ μεγάλη ποικιλία σε locations και μπορεί να ανταποκριθεί πάρα πολύ εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σεναρίου, ενώ πλέον υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στην οπτικοακουστική παραγωγή χάρη σε νέες πρωτοβουλίες όπως το ΕΚΟΜΕ». Επίσης τόνισε ότι για τη Nu Image η επιλογή της Θεσσαλονίκης είναι στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται γεωγραφικά πολύ κοντά στη Σόφια που έχουν έδρα τα στούντιο Nu Boyana και είναι πόλη «με ιδιαίτερη κινηματογραφική παράδοση».

Οι ανακοινώσεις του ΕΚΟΜΕ με τα στούντιο Nu Boyana, έγιναν χθες κατά τη διάρκεια  της συζήτησης με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές στην κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο Περίπτερο 12 και συμμετείχαν οι Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Yariv Lerner, Παραγωγός και CEO των Nu Boyana Film Studios  και Γιάννα Σαρρή Υπεύθυνη Αγοράς του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης.»

Από τον Σεπτέμβρη του 2018 έως τον Ιούνιο του 2021 αυτό  που έλλειπε από την Millennium Films και τα Nu Boyana Studios δεν ήταν το σενάριο, αλλά αυτές οι «προβλέψεις» του νόμου που θα τους επέτρεπαν τη δημιουργία Γραφείου Παραγωγής στην Ελλάδα,  με έδρα την Θεσσαλονίκη, αφού η επιλογή της πόλης δεν ήταν τυχαία, αλλά «στρατηγικής σημασίας»,  καθώς βρίσκεται γεωγραφικά πολύ κοντά στη Σόφια που έχουν έδρα τα στούντιο και θα τους επέτρεπε την αυθημερόν μετακίνηση φτηνού προσωπικού και φτηνών υλικών από την Βουλγαρία.

Έτσι άνοιξαν Ελληνική εταιρεία με το όνομα  «BARRACUDA M.I.K.E» έφεραν όλο το προσωπικό, τον τεχνικό εξοπλισμό και τους τεχνικούς από την Βουλγαρία και άλλες χώρες, προσέλαβαν κάποιους φοιτητές από την Σχολή Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ως βοηθητικό προσωπικό σε διάφορες θέσεις της παραγωγής εκτός κινηματογραφικών γυρισμάτων για να δείξουν το φιλο-εκπαιδευτικό τους πρόσωπο, μάζεψαν και κάποιους περαστικούς από την Θεσσαλονίκη  για να μην παραπονιέται η τοπική κοινωνία και έκλεισαν με το κεφάλαιο «Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες». Όλα αυτά τα περιτύλιξαν με δημοσιεύματα στον τύπο για το πόσο καλά τα έκανε η κυβέρνηση κι ήρθε η Αμερικάνικη Millenium να επενδύσει στην Θεσσαλονίκη υπερπαραγωγή με προϋπολογισμό 20.000.000,00 ευρώ.

Τι δεν μας λένε όμως:

Στην ταινία δεν εργάζεται κανένας επαγγελματίας τεχνικός κινηματογράφου που φορολογείται στην Ελλάδα. 

20.000.000,00 ευρώ προϋπολογισμός μπορεί να έχει επιλέξιμες δαπάνες έως 80% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή μπορεί να αιτηθεί στον ΕΚΟΜΕ επιστροφή φόρου για 16.000.000,00 ευρώ. Από τα 16.000.000,00 ευρώ επιλέξιμες δαπάνες μπορεί να τους επιστραφεί το 40% σύμφωνα με την νομοθεσία, δηλαδή 6.400.000,00 ευρώ !!!

Η εταιρεία θα πάρει επιστροφή φόρου από τον ΕΚΟΜΕ για τους εργαζόμενους από την Βουλγαρία και τις άλλες χώρες με τιμολόγια εξωτερικού. Δηλαδή, θα πάρει επιστροφή φόρου από το ελληνικό κράτος για τον μηδενικό φόρο που θα αφήσει στο ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με την τροποποίηση του Πιερρακάκη και την προσθήκη της παρ.3 στο άρθρο 26 του ν. 4487/2017 :

«Άρθρο 26  Επιλέξιμες δαπάνες

 1. Στην περίπτωση οπτικοακουστικών έργων με επιλέξιμες δαπάνες άνω των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ (8.000.000€), για τις δαπάνες της παρ. 1, που αφορούν σε πνευματικά δικαιώματα σεναρίου και σκηνοθεσίας ή, σε περίπτωση ψηφιακού παιχνιδιού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού, για τις δαπάνες που αφορούν δικαιώματα χρήσης εικόνων - φωνής, σχεδιασμό χαρακτήρων, πηγαίο κώδικα, και αμοιβές συνεργείου (crew) και ηθοποιών (cast) εκτός του εκτελεστή παραγωγής, επιτρέπεται η λήψη τιμολογίων που έχουν εκδοθεί από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες ή άλλες νομικές οντότητες με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα της αλλοδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται για κράτος μη συνεργάσιμο κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167). Η αξία των αλλοδαπών τιμολογίων του προηγούμενου εδαφίου, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., δεν δύναται να ξεπερνά το ποσοστό 50% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ (12.000.000€).»

 

Στην ταινία δεν υπάρχει ελληνικό γραφείο παραγωγής να κάνει το service. Όλες τις διευθετήσεις για το  προσωπικό, μισθολόγια, ωράρια εργασίας, εκτός έδρας, ασφάλεια γυρισμάτων, γίνονται από τους Βούλγαρους παραγωγούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την ελληνική νομοθεσία και την ελληνική αγορά του κινηματογραφικού χώρου. Κι αυτό σύμφωνα με την τροποποίηση του Πιερρακάκη στο άρθρο 25 περ. β’ της παρ. 1 του ν. 4487/2017 :

«Άρθρο 25  Δικαιούχοι υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων

 1. Δικαιούχοι της ενίσχυσης του καθεστώτος του παρόντος είναι: α) οι επιχειρήσεις, που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια και λειτουργούν με σκοπό: αα) την παραγωγή ή την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, ββ) την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στο πλαίσιο διασυνοριακής παραγωγής.»

Η εταιρείες Millennium Films και Nu Boyana θα εξοπλίζουν την «BARRACUDA M.I.K.E» με προσωπικό και εξοπλισμό, η οποία θα καταθέσει αυτά (και όχι μόνο) τα τιμολόγια για να αποδείξει τον προϋπολογισμό των 20.000.000,00 ευρώ και να πάρει από τον ΕΚΟΜΕ επιστροφή δημόσιου χρήματος  40% των επιλέξιμων δαπανών.

Όλο αυτό το πανηγύρι που το βαφτίζουν «ανάπτυξη» εμείς το λέμε αλληλοεξυπηρέτηση συμφερόντων. Οι μπίζνες μεταξύ τους γίνονται στις πλάτες των εργαζόμενων τεχνικών του κινηματογράφου και του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Σκοπό έχουν να μας μετατρέψουν σε κομπάρσους με 35 ευρώ την ημέρα για 12 ώρες εργασίας και να χαιρόμαστε για αυτό !!!

«……..Η παραγωγή εξηγεί στους ενδιαφερόμενους ότι για την κάθε μέρα συμμετοχής τους απαιτείται 12ωρη παρουσία, ενώ η αμοιβή για τον καθένα και την καθεμία θα είναι 35 ευρώ καθαρά, την ημέρα…….» (από δημοσίευμα στο διαδίκτυο)

Είναι η πρώτη ξένη παραγωγή που χρησιμοποιεί τις τροποποιήσεις Πιερρακάκη με τόσο χυδαίο τρόπο.

Απαιτούμε να τροποποιηθεί άμεσα ο νόμος του cash rebate, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα, να υπογραφεί συλλογική σύμβαση για τον οπτικοακουστικό χώρο, να ιδρυθεί το μητρώο επαγγελματιών τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης, να ιδρυθεί Ακαδημία Τεχνών για τις  ειδικότητες του κινηματογράφου και τηλεόρασης που θα εξειδικεύει, θα εκπαιδεύει και θα επιμορφώνει.

Υ.Γ1. Αναμένουμε τα στοιχεία του ΣΕΠΕ από τον έλεγχο που αιτήθηκε η Ομοσπονδία     (Π.Ο.Θ.Α.).

Υ.Γ2. Αναμένουμε να τοποθετηθεί ο κ. Πιερρακάκης  για αυτό το φιάσκο.

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.T.      

Απεργιακές συγκεντρώσεις Τετάρτης 16 Ιουνίου

Απεργιακές συγκεντρώσεις Τετάρτης 16 Ιουνίου

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικά  το «παρών» στις συγκεντρώσεις της Τετάρτης στις 16 Ιουνίου 2021, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου έκτρωμα του Υπουργείου Εργασίας. 

 

Στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Στις 17:00μ.μ., προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε, όπως και το πρωί,  στην Πλατεία Συντάγματος.

 

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ακυρώσει οποιαδήποτε συλλογική διεκδίκηση, επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις, πρακτική που καταστρατηγεί βασικά συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως ανέδειξε και η έκθεση-καταπέλτης της Εθνικής Επιτροπής για τα  Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

Η Π.Ο.Θ.Α. στηρίζει κάθε απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που μόνο στόχο έχει να ισοπεδώσει τα κεκτημένα των εργαζομένων.