ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Επισκέπτες 180905

Απεργία 16 Μαρτίου

Η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023. 

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:       

 

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730
HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 - FAX: 2105228 730
FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE
RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730
http://www.potha.gr    e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   

Αθήνα, 13-03-2023

 

24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία 16 Μαρτίου

 

Συμμετέχουμε  στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία που προκήρυξαν για την Πέμπτη  16 Μαρτίου 2023 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στην Απεργία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκάδες Σύλλογοι Φοιτητών, Σπουδαστών και μια σειρά από Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσής της.

Με τη Γενική Απεργία μας

       ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν ακέραιες οι ευθύνες, πολιτικές, διοικητικές και ποινικές στους υπαίτιους.
 • Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
 • Να μην αντιμετωπίζεται ως κόστος η προστασία των ασφαλών συγκοινωνιών, της  εργασίας και της ζωής.
 • Να δημιουργηθούν σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνιακές μεταφορές.
 • Να ληφθούν μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.
 • Να υπάρξει συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Ως  πολίτες της χώρας, διεκδικούμε τη διερεύνηση σε βάθος και την απόδοση ευθυνών, καθώς και τη λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα μπουν εμπόδιο ώστε να ξεχαστούν τα αιτήματα. Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο είχαν καταγγείλει επανειλημμένως, Διοικήσεις και εποπτεύοντα Υπουργεία για τα τεράστια προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου και των τρένων. Καταγγελίες οι οποίες υποβαθμίζονταν συστηματικά και χλευάζονταν,  ταυτόχρονα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αναδείκνυαν τη σοβαρότητα των καταγγελιών. Η ασφάλεια των μεταφορών είχε αφεθεί στην τύχη της.

Η πολιτεία αν μη τι άλλο οφείλει να διασφαλίσει όλα τα κοινωνικά αγαθά στον υπέρτατο βαθμό, τις συγκοινωνίες, την εκπαίδευση, την υγεία, την ενέργεια, το περιβάλλον, το νερό. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και η ασφάλεια μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 16 Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα. Για τη συγκέντρωση της Αθήνας σημείο συνάντησης 11:00 η ώρα,  στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας 1.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                               ΦΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΑΣ

Απεργία 8 Μαρτίου

Η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. συμμετέχει στην 24ωρη Απεργία που κήρυξε η Π.Ο.Θ.Α., το Ε.Κ.Α. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.  

Η συγκέντρωση είναι 13:00 μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος.

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

 

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:                  

 

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730
HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 - FAX: 2105228 730
FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE
RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730
http://www.potha.gr    e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.       

                                                                                                                                           Αθήνα, 06-03-2023

 

24ωρη Απεργία  8 Μαρτίου

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Στις  8 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, συμμετέχουμε  στην 24ωρη απεργία που  κήρυξαν το Εργατικό  Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) και η ΑΔΕΔΥ  και συμμετέχουν μια σειρά δευτεροβάθμιες οργανώσεις,  εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες. Φέτος αυτή η μέρα που συμβολίζει τον αγώνα των γυναικών για αξιοπρεπή δουλειά με ίσα δικαιώματα, συμπίπτει με την τραγική επικαιρότητα στην χώρα μας και τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των σιδηροδρομικών συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή το μεσημέρι, ήρθε η ώρα για γενική πανελλαδική πανεργατική  απεργία με την συμμετοχή του φοιτητικού κινήματος, αλλά και σύσσωμου του λαού.

Απαιτούμε:

 1. Άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ.) με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις.
 2. Άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας.

Δεν θα ανεχθούμε καμία συγκάλυψη ενεργειών που κόστισαν τις ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας. Απαιτούμε την απόδοση  ευθυνών όπου ανήκουν.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

      Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                               ΦΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΑΣ

 

 

 

Απεργία 8/2: Θέση και Διεκδικήσεις της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ

 

Π.Δ. και Διεκδικήσεις

Το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 προδίδει την διάθεση της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο του Πολιτισμού. Μέσα σε ένα χαοτικό περιβάλλον που κυριαρχεί στους χώρους των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων, οφείλουμε ως εργατικό πρωτοβάθμιο  σωματείο να αναδείξουμε την απόλυτη σχέση της Παιδείας  με τους χώρους εργασίας μας.

Σε ένα χώρο με υψηλή εξειδίκευση και επικινδυνότητα (12 κλάδοι, 57 ειδικότητες)  η παιδεία και η εκπαίδευση πρέπει να είναι συνεχής και σύμφωνη με τις νέες  τεχνολογίες και σε αυτό πρέπει να προσβλέπει κάθε κυβέρνηση που σέβεται το σύνταγμα και τους πολίτες.

Με την κατάργηση της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Τεχνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, όπου οι σπουδές ήταν το εφαλτήριο για την απόκτησή της και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων,  οποιαδήποτε σκέψη για εξειδίκευση πάνω στις ειδικότητές μας πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων / αχρείαστων.

Κερδισμένοι από αυτό βγήκαν οι παραγωγοί κινηματογραφικών - τηλεοπτικών  -  οπτικοακουστικών έργων και οι καναλάρχες, που ενδύθηκαν τον μανδύα του νονού, βαφτίζοντας τον κάθε βολικό ανειδίκευτο περαστικό με μία ειδικότητα ή και με δύο τρεις ταυτόχρονα, προσβλέποντας έτσι στην μείωση του μεροκάματου, στην αύξηση των ωρών εργασίας, στην μη εναντίωση απέναντι στην καταστρατήγηση εργασιακών κεκτημένων.

Αποτέλεσμα 10ωρα -12ωρα καθημερινά γυρίσματα, χωρίς δηλωμένες την υπερεργασία και την υπερωρία, ακόμα και στις ξένες παραγωγές που έρχονται στην Ελλάδα, οι τεχνικοί που εργάζονται ως και 14 ώρες την ημέρα δηλώνονται στον ΕΚΟΜΕ από τους Έλληνες παραγωγούς 8ωρο, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος τους εργαζόμενους. Μη ύπαρξη ιδιωτικών συμφωνητικών, όπως ορίζει το Π.Δ. 156/94, και όπου αυτά υπάρχουν είναι διατυπωμένα στρεβλά και ενάντια σε κάθε νομιμότητα, ώστε να λειτουργούν εκφοβιστικά απέναντι στον εργαζόμενο και από την άλλη, διευθυντές παραγωγής που  δεν γνωρίζουν την εργατική νομοθεσία και οικονομικά, διευθυντές φωτογραφίας που δεν ξέρουν να φωτίζουν, σκηνογράφοι που δεν ξέρουν την αισθητική του κάδρου, ενδυματολόγοι που δεν ξέρουν την ιστορία του ενδύματος, ηχολήπτες που δεν ξέρουν να εγγράψουν πρωτογενή ήχο με μπουμ, μακιγιέζ που δεν γνωρίζουν την άμεση σχέση φωτισμού και make-up, κομμωτές και κομμώτριες που δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να χτενίσουν, σύμφωνα με  την σεναριακή εποχή - χρονολογία, ηλεκτρολόγοι χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος οποιαδήποτε διαβάθμιση του πτυχίου μας δεν θα έχει αντιστοίχιση στον χώρο εργασίας μας, καθώς παραμονεύει πάντα η αντικατάστασή του σύμφωνα με τους «κανόνες της αγοράς»:  φτηνό, ανειδίκευτο προσωπικό!!

Ο σημερινός φοιτητής είναι ο αυριανός εργαζόμενος και το μέλλον του χώρου μας. Γι’ αυτόν πρέπει να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, τεχνικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες τις απαραίτητες σπουδές, αλλά και τις συνθήκες εργασίας που θα του επιτρέπουν να ζει και να εργάζεται με αξιοπρέπεια.

Για αυτό  ζητάμε:

 • Απόσυρση του τιμωρητικού Π.Δ. 85/2022 απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο και διαβάθμιση σπουδών για όλες τις αναγνωρισμένες σχολές από το κράτος πριν και μετά το 2003
 • Ίδρυση ανωτάτων δημοσίων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης
 • Ίδρυση δημοσίων ΙΕΚ και τμημάτων τεχνικών κινηματογράφου με όλες τις ειδικότητες στα επαγγελματικά λύκεια της χώρας

Και  απεργούμε  στις 8/2 διεκδικώντας:

 • Επαναφορά της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος για τους Τεχνικούς Κινηματογράφου και Τηλεόρασης
 • Συλλογική Σύμβαση στον χώρο του Κινηματογράφου – Τηλεόρασης και του ευρύτερου Οπτικοακουστικού Τομέα

 

Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

 

Ενημέρωση πραγματοποίησης της Γ.Σ. της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ

Αγαπητοί/-ές Συνάδελφοι/-ισσες,

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας σας ενημερώνει ότι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους παρευρέθηκαν στη Συνέλευση.

 

Για άλλη μια φορά τονίζουμε τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής όλων μας στη Γενική Συνέλευση που είναι το ανώτατο όργανο της Ένωσης.

 

Συναδελφικά,

 

Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

48ωρη απεργία

 

 

Συγκέντρωση Πέμπτη 2/2/2023 στην Πλατεία Συντάγματος στις 12:00.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730
HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 - FAX: 2105228 730
FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE
RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730
http://www.potha.gr    e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    

                                                                                                                              Αθήνα, 31-01-2023

  Προχωράμε ακόμη πιο δυναμικά στην 48ωρη Απεργία

 

Σήμερα Τρίτη 31/1 η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς.

 

Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

 

Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι «εμπαιγμός». Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας.

 

Δεν θα εξηγήσουμε ξανά ότι οι καλλιτεχνικές σπουδές απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, αφοσίωση και τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό μας και η αποδοχή των αιτημάτων μας  είναι συγκινητική. Συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο πανκαλλιτεχνικό και με την στήριξη των σωματείων  τεχνικών.

 

Προχωράμε κανονικά, ακόμα πιο δυναμικά και πιο πεισμωμένοι στην 48ωρη απεργία μας αύριο Τετάρτη 1/2 και μεθαύριο Πέμπτη 2/2, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού προσωπικού ΟΤΑ. Συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

 

Ανακοίνωση στήριξης της απεργίας μας έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 2/2 από τις 11:00 έως τις 14:00

Καθώς και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συμμετέχει με 3ωρες στάσεις εργασίας (11:00-14:00) για τις 1 και 2  Φεβρουαρίου.

 

Την ταφόπλακα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εναποθέσει στις διεκδικήσεις μας, εμείς θα τη σηκώσουμε όλοι μαζί.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                               ΦΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΑΣ

Ανακοίνωση ΕΤΕΚΤ-ΟΤ για το ΠΔ 85/2022

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 85/2022

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σαν να μην έφθανε η επίθεση στα εργασιακά, με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τα αντεργατικά νομοθετήματα σε βάρος μας, έρχεται τώρα και η πλήρης υποβάθμιση των πτυχίων μας.

Με συνοπτικές διαδικασίες και με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος οι απόφοιτοι ωδείων δραματικών, κινηματογραφικών σχολών και σχολών χορού κατατάσσονται στη βαθμίδα ΔΕ, με απλά λόγια σε απόφοιτους  λυκείου. Αντί αναβάθμισης και τακτοποίησης στρεβλώσεων, η κυβέρνηση με τις υπογραφές της Υπουργού Παιδείας και του Υπουργού Εσωτερικών  επιλέγει για πολλοστή φορά την πλήρη απαξίωση των επαγγελματιών του Πολιτισμού και των Τεχνών.

Το σωματείο μας συμμετείχε και συνεχίζει να συμμετέχει στο διάλογο και στις κοινές δράσεις με τα όμορα σωματεία και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

Διεκδικούμε

Την άμεση ανάκληση του ΠΔ 85/2022 και την αντικατάσταση της βαθμίδας ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ, όπως ίσχυε.

Την ίδρυση ανωτάτων δημοσίων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Την ίδρυση δημοσίων ΙΕΚ και τμημάτων τεχνικών κινηματογράφου με όλες τις ειδικότητες στα επαγγελματικά λύκεια της χώρας.

Την ακαδημαϊκή διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών.

Δηλώνουμε διαθεσιμότητα για συνέχιση του διαλόγου με τα όμορα σωματεία και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος για αποκρυστάλλωση θέσεων και απόψεων πάνω στο ευαίσθητο πεδίο της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής παιδείας στο χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Ευχές από την ΕΤΕΚΤ-ΟΤ

Συγκέντρωση Απεργίας 9/11

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

στην μεγάλη Απεργία την Τετάρτη 9/11 θα συναντηθούμε στην Πλατεία Κλαυθμώνος, Σταδίου και Κοραή γωνία, μπροστά στον Κωτσόβολο, στις 11:00.  

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Ανακοίνωση ΠΟΘΑ για την Γενική Πανελλαδική Απεργία στις 9 Νοεμβρίου

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730
HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 - FAX: 2105228 730
FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE
RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730
http://www.potha.gr    e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.       

                                                                                                                                     Αθήνα, 26-10-2022

 

                                                 9 Νοέμβρη Γενική Πανελλαδική Απεργία

 

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια σειρά αλλεπάλληλων αυξήσεων στο κόστος στέγασης, ενέργειας, καυσίμων, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης κλπ. Αυξήσεις που έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 12%, δημιουργούν μία αβίωτη κατάσταση, που έρχεται μετά από την δεκαετή κρίση των Μνημονίων, αλλά και τα καταστροφικά για εμάς λοκντάουν λόγω του κορονοϊού.

 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια στη χώρα μας φταίει απλώς η διεθνής συγκυρία. Μία ματιά στους διεθνείς δείκτες, όμως, αποδεικνύει ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ χειρότερη από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας μας ως πρωταθλητές στην αισχροκέρδεια, στα καρτέλ, στους χαμηλούς μισθούς και στον Πληθωρισμό. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτό που βιώνουμε έχει η κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα καταπολέμησης της αισχροκέρδειας των καρτέλ, αλλά εξυπηρετεί απολύτως τα συμφέροντά τους με μία σειρά ενεργειών, όπως η χρηματοδότηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας και την άρνηση διενέργειας ελέγχων για αισχροκέρδεια στην αγορά. Ταυτόχρονα αρνείται τόσο την μείωση των έμμεσων φόρων σε ενέργεια και τρόφιμα, όσο και οποιαδήποτε ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, ενώ έχει ήδη νομοθετήσει την πλήρη απορρύθμιση του εργασιακού τοπίου με τον Νόμο Χατζηδάκη. Αυτή η πρωτοφανής και ανεξέλεγκτη κατάσταση επηρεάζει την ελληνική οικογένεια σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά για εμάς, τους εργαζόμενους του Πολιτισμού, η επιβάρυνση είναι πολλαπλή, αφού ο Πολιτισμός και η Ψυχαγωγία γίνονται πλέον είδη πολυτελείας. Έτσι συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο ο εργασιακός μας χώρος, που ήδη είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τη διετία του κορονοϊού. 

  

Δεν μπορούμε να παραμείνουμε άλλο αδρανείς. Οργανώνουμε τις συλλογικές αντιστάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ΠΑΝΤΟΥ με ουσιαστικές αυξήσεις.  

 

Η Απεργία στις 9 Νοέμβρη μπορεί και πρέπει να γίνει  το καθοριστικό πρώτο βήμα για την προώθηση των διεκδικήσεων σε κάθε χώρο εργασίας, στο θέατρο, τη μουσική, τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

 

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

 

 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ΠΑΝΤΟΥ με αυξήσεις 20% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 • Να ληφθούν τώρα μέτρα για την ακρίβεια, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την ενίσχυση των εργαζομένων και των νοικοκυριών.
 • Να σταματήσει τώρα η προσπάθεια επέκτασης της υποαπασχόλησης.
 • Υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της εργασίας από κατάχρηση εξουσίας και κακοποιητικές συμπεριφορές
 • Την υπεράσπιση του συγγενικού δικαιώματος.
 • Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών και των κατασχέσεων λογαριασμών μισθοδοσίας εργαζομένων.
 • Γενναία αύξηση του αφορολόγητου των μισθωτών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη.

                                        Όχι στην ακρίβεια - την καταστολή - τον πόλεμο

                                                    Συλλογικές Συμβάσεις ΠΑΝΤΟΥ

 

Όλες και Όλοι πρέπει να δώσουμε, μαζική, δυναμική και ενωτική παρουσία στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις

 

                                            ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

                                Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                         ΦΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΑΣ

 

 

Απεργία 9 Νοεμβρίου 2022

Η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022.  

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.