ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Επισκέπτες 206647

Τι λένε τα NU BOYANA για εμάς

Η ενημέρωση που έχουμε από το σωματείο Ε.Κ.Β.Ε. για τα στούντιο NU BOYANA:

 

«Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ NU BOYANA

Το Σάββατο 11/11/2023 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Find your Fund» που διοργάνωσε η Ένωση Κινηματογραφιστών Βόρειας Ελλάδας (ΕΚΒΕ) στα πλαίσια του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Thessaloniki Cinema Museum / Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή δεκάδων επαγγελματιών του κινηματογράφου και σπουδαστών σχετικών σχολών της πόλης. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη τον καλλιτεχνικό διευθυντή, κο. Ορέστη Ανδρεαδάκη, το προσωπικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Μουσείου Κινηματογράφου και όλα τα μέλη μας χάρη στους οποίους η εκδήλωση αυτή έγινε πραγματικότητα.

Ιδιαίτερα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την αποδοχή της πρόσκλησής μας

την κα. Άννα Κασιμάτη, εκπρόσωπο του γραφείου Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA - Creative Europe MEDIA Desk Greece, την κα. Ζωή Κανδύλη, Διευθύντρια στη Δ/νση Ανάπτυξης & Παραγωγής του Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Greek Film Centre, την κα. Γιάννα Σαρρή, Διευθύντρια στη Διεύθυνση Hellas Film του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τον κο. Yariv Lerner, CEO της Nu Boyana Film Studios Hellenic SA- Nu Boyana Film Studios. Τέλος ευχαριστούμε που μας τίμησαν με την παρουσία τους, την κα. Αθηνά Καρτάλου, Γεν. Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την κα. Λίνα Μυλωνάκη, υπεύθυνη του Film Office Central Macedonia της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα χρηματοδοτικά προγράμματα

από τη διεύθυνση της Creative Europe - MEDIA και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με εξαιρετική ανάλυση και παραδείγματα, όπου το κοινό εξοικειώθηκε με τις αντίστοιχες χρηματοδοτικές πλατφόρμες. Ακολούθησαν σημαντικά ερωτήματα από τα μέλη της ΕΚΒΕ και το κοινό και απαντήθηκαν με μεγάλη σαφήνεια και λεπτομερή περιγραφή.

Στη συνέχεια άνοιξε η συζήτηση με θέμα «Οι προοπτικές ανάπτυξης οπτικοακουστικών παραγωγών στη Β. Ελλάδα». Το λόγο πήρε ο κ. Yariv Lerner που στην αρχική του εισήγηση εξέθεσε τις συνθήκες παραγωγής και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των διεθνών παραγωγών που έλαβαν χώρα στη Β. Ελλάδα. Ακολούθησαν πολλά ερωτήματα θέτοντας τον προβληματισμό των επαγγελματιών που δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν στις συγκεκριμένες παραγωγές, καθώς οι παραγωγές στελεχώθηκαν με το συνεργείο από την Nu Boyana Film Studios με έδρα τη Βουλγαρία.

Με λύπη διαπιστώσαμε την πολεμική διάθεση της διεύθυνσης της Nu Boyana απέναντι στα σωματεία. Ο κ. Lerner προχώρησε σε μια πλήρως ανιστόρητη αφήγηση σχετικά με τα σωματεία, παίρνοντας αφορμή από τις πρόσφατες απεργίες των SAG, WGA SAG-AFTRAκ.ά. στις ΗΠΑ, οι οποίες μόλις είχαν τελειώσει με τη νίκη των σωματείων. Συγκεκριμένα είπε πως τα σωματεία «δεν έχουν επαφή με τους εργαζόμενους» και ότι «φταίει η δομή τους που στήθηκε από τον Al Capone, ο οποίος ήταν αυτός που την εφηύρε»(!). Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στο κοινό το γεγονός οι δηλώσεις του έγιναν σε μια εκδήλωση που διοργάνωνε ένα σωματείο. Δεν δίστασε, μάλιστα, να μας προειδοποιήσει για τις «έμφυτες παγίδες των σωματείων» που βρίσκονται «στις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Επιπλέον, προχώρησε σε παραδείγματα για το πώς τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν, κατά τον ίδιο, τροχοπέδη σε μία παραγωγή. Ο ίδιος θεωρεί, μάλιστα, φυσιολογικό να ξυπνάει τον/την βοηθό του στις 3.00 τα ξημερώματα για να δουλέψει καθώς η σχέση εργασίας του/της δεν θα έπρεπε να διέπεται από ωράρια, όπως μια κανονική σύμβαση εργασίας, αλλά είναι μια σύμβαση έργου από την αρχή μέχρι το τέλος της παραγωγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, διαπιστώσαμε την πλήρη απαξίωση στον επαγγελματισμό μας χωρίς να είναι γνώστης της κατάρτισής μας, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε ουδέποτε ένα ανοιχτό κάλεσμα στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου στη Β. Ελλάδα παρά μονάχα σε ηθοποιούς και βοηθητικούς.

Στη συνέχεια επιδόθηκε σε μία ρητορική διδακτισμού, παροτρύνοντας να επιμορφωθούμε με σεμινάρια στη Film Forge που εδρεύει στη Βουλγαρία. Υπήρξε μία δυσφορία στα λεγόμενά του καθώς το κοινό που απευθυνόταν απαρτίζονταν από επαγγελματίες με πολύχρονη πείρα και με κινηματογραφικές σπουδές και από σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών.

Ευελπιστούμε οι επόμενες ξένες «επενδύσεις» στη χώρα μας να γίνουν με καλύτερες προϋποθέσεις, να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό επαγγελματιών που με δυσκολία προσπαθεί να σταθεί όρθιο και ν’ αφήσουν ένα θετικό αντίκτυπο στη Β. Ελλάδα.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ενθαρρύνοντας τους νέους δημιουργούς για ένα ελπιδοφόρο αύριο. Παράλληλα, εκφράστηκαν οι αγωνίες μας για το μέλλον της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής ενόψει του Ενιαίου Οργανισμού για τα Οπτικοακουστικά που συνενώνει τρεις δημόσιους φορείς (Ε.Κ.Κ., Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. & Ο.Π.Ι.) και αναμένουμε άμεσα να ανακοινωθεί η λειτουργία του.

Έχουν αναρτηθεί τα αποσπάσματα των ομιλιών στο κανάλι της ΕΚΒΕ στο YouTube (North Greece Film Union - @northgreecefilmunion), καθώς και οι παρουσιάσεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην ιστοσελίδα μας ekbe.eu.

Ήδη μετράμε νέες εγγραφές μελών γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως και παρακινούμε όλους τους επαγγελματίες και φοιτητές του οπτικοακουστικού κλάδου να συμπράξουν μαζί μας και να γίνουν συνοδοιπόροι στο έργο μας. Η εγγραφή μελών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας τη Φόρμα Εγγραφής που θα βρείτε στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας μας ekbe.eu.

Ευχαριστούμε όλους που παρευρεθήκατε στην εκδήλωσή μας στηρίζοντας για άλλη μια φορά τη δράση μας. Μείνετε συντονισμένοι καθώς θα ακολουθήσουν νέες δράσεις.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης Κινηματογραφιστών Β. Ελλάδας

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Αλεξάνδρα Ακανθοπούλου Θεόφιλος Καλαϊτζίδης»

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Ωράριο εργασίας/Διάλειμμα/Ανάπαυση

Ωράριο:

Το νόμιμο ωράριο εργασίας είναι 8ωρο / 40 ώρες την εβδομάδα ή 9ωρο / 45 ώρες την εβδομάδα για 5ημερη εργασία.

Ο Εργοδότης μπορεί να απασχολήσει ημερησίως τον εργαζόμενο με 1 ώρα υπερεργασία και προσαύξηση στο ωρομίσθιο 20% και με 3 ώρες υπερωρία με προσαύξηση στο ωρομίσθιο 40% .

Σύνολο 4 ώρες ημερησίως πέρα του 8ωρου.

Από αυτές 1 ώρα είναι υπερεργασία κι έτσι πάμε στις 9 ώρες εργασίας και 3 υπερωρία σύνολο 12 ώρες.

Οι 3 υπερωριακές ώρες δεν πρέπει να ξεπερνάνε τις 150 ώρες ετησίως και πρέπει να δηλώνονται από τον εργοδότη στο ΕΡΓΑΝΗ. 

 

Πέρα των 3 ωρών νόμιμων υπερωριών ημερησίως, δεν επιτρέπεται περαιτέρω εργασία. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος εργαστεί πέρα των 12 ωρών έχει προσαύξηση στο ωρομίσθιο 120% και ο εργοδότης πρόστιμο (ν.4808/21).

 

Εργασία την 6η μέρα σε συμφωνία 5ημέρου:

Η εργασία που παρέχεται την 6η ημέρα της εβδομάδας κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% (ν.3846/2010). 

 

Διάλειμμα:

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο χρόνος εργασίας υπερβαίνει τις 4 ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών και κατά μέγιστον 30 λεπτών.

Ο χρόνος του διαλείμματος δεν αποτελεί χρόνο εργασίας και δεν επιτρέπεται να χορηγείται συνεχόμενα με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας (ν.4808/2021).

 

Ανάπαυση:

Η ελάχιστη ανάπαυση των εργαζομένων, για κάθε περίοδο 24 ωρών, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 11 ώρες (ν.4093/2012).

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία

50 χρόνια μετά το σύνθημα του Πολυτεχνείου επίκαιρο όσο ποτέ. 

Από την οικονομική κρίση το 2010 έως σήμερα οι εργαζόμενοι βλέπουν συνεχώς το εισόδημα τους να συρρικνώνεται, η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης να φέρνει όλους μας σε απόγνωση και από την άλλη οι ώρες εργασίας να αυξάνονται συνεχώς.

Κάθε κεκτημένο του εργατικού κινήματος εξοβελίζεται στο όνομα του φιλελευθερισμού της ελεύθερης αγοράς και της ατομικής ευθύνης.

Στον κινηματογραφικό και ευρύτερο οπτικοακουστικό χώρο οι κατακτήσεις που πέτυχε το σωματείο με συντονισμένους συλλογικούς αγώνες από την στιγμή της ίδρυσής του, αποδομούνται από την κυβερνητική πολιτική και την ασυδοσία της εργοδοσίας μέρα με την ημέρα.

Κατακτήσεις όπως:

  • Διεκδίκηση ψήφισης και εφαρμογής του Ν.Δ. 4208/19-9-1961 (περί μέτρων δια την ανάπτυξιν της Κινηματογραφίας εν Ελλάδι…)
  • Εφαρμογή του οκτάωρου και των σαράντα ωρών απασχόλησης την εβδομάδα
  • Κατοχύρωση Συνδικαλιστικών Ελευθεριών
  • Καταπολέμηση της Ανεργίας
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
  • Ανατροπή του καθεστώτος του “ανειδίκευτου εργάτη” που ίσχυε μέχρι το 1982 για τους Έλληνες Κινηματογραφιστές
  • Διεκδίκηση των πνευματικών δικαιωμάτων των τεχνικών του κινηματογράφου και της τηλεόρασης

πρέπει να κατακτηθούν εξαρχής.

 

Ο αγώνας των φοιτητών, των σπουδαστών, των εργαζομένων στο Πολυτεχνείο, μας θυμίζει για άλλη μια φορά ότι η συλλογική διεκδίκηση και η ενδυνάμωση των σωματείων είναι επιτακτική όσο ποτέ για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

 

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ.

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Το 46ο Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (26-29/10/23)

Το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος,  στις 26-29 Οκτωβρίου (Πέμπτη έως Κυριακή).

Για να δείτε το Δελτίο Τύπου και το Πρόγραμμα Προβολών πατήστε εδώ

Έκθεση Ζωγραφικής «Σπύρος Κουκουλομάτης. Αναδρομή»

 

Για να δείτε το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ

Απεργία 21 Σεπτέμβρη

Η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. συμμετέχει μαζί με την Π.Ο.Θ.Α. στην 24ωρη Απεργία που κήρυξε το Ε.Κ.Α. την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. 

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

 

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Π.Ο.Θ.Α.:   

 

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730
HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 - FAX: 2105228 730
FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE
RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730
http://www.potha.gr    e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   

                                                                                                                                    Αθήνα, 19-09-2023

 

24ωρη Απεργία - Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023 - Πλατεία Κλαυθμώνος  10:30 π.μ.

 

Το Νομοσχέδιο Γεωργιάδη  καταστρέφει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων. Είναι αντίθετο με βασικές αρχές του Εργατικού Δικαίου διεθνώς. Ελαστικοποιεί τη βασική δομή της εργασίας, όπως την ξέρουμε σήμερα, εισάγοντας τις νέου τύπου συμβάσεις μηδενικών ωρών. Μετατοπίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την συλλογική ρύθμιση στην ατομική και ποινικοποιεί επιπλέον τις συλλογικές αντιστάσεις.

 

Συγκεκριμένα: 

Αλλάζει η δοκιμαστική περίοδος ενός εργαζομένου από 12μηνη σε 6μηνη. Δίνει έτσι το δικαίωμα στον εργοδότη για  6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να απολύει τον εργαζόμενο ακόμα και εντός του 6μηνου, επικαλούμενος απλά την δοκιμαστική περίοδο χωρίς να υποχρεούται να δηλώσει σπουδαίο λόγο απόλυσης όπως ισχύει σήμερα.

Αναπροσαρμόζεται το ημερήσιο νόμιμο 8ωρο και εισάγεται η εργασία δύο ή περισσότερων εργοδοτών, νομιμοποιεί τις 13 ώρες εργασίας ημερησίως.

Σε ένα ήδη διαβρωμένο περιβάλλον εργασίας, μία τέτοια διάταξη  το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει εργαζόμενους-«μπαλάκια» μεταξύ εργοδοτών που διαθέτουν δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις και θα μοιράζουν τους εργαζομένους με εικονικές προσλήψεις με τις οποίες θα κανονίζονται τα ωράρια ώστε να αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες την καταβολή υπερωριών και τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

 

Εισάγεται η πρωτοφανής αντεργατική διάταξη των συμβάσεων μηδενικών ωρών (ή συμβάσεις κατά παραγγελία). Όπως και όποτε θέλει λοιπόν ο εργοδότης, με ακαθόριστες μορφές εργασίας, νομιμοποιείται και αξιώνει από τον εργαζόμενο την απασχόλησή του αποστέλλοντας απλώς ένα SMS. Καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη να προηγείται, της ανάληψης εργασίας, η δήλωση μέσω του Εντύπου 3 (Ε3) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Καταργώντας αυτή την υποχρέωση, δεν θα μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος.

 

Ποινικοποιείται περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία με εξοντωτικά πρόστιμα και πολύμηνη φυλάκιση των εργαζομένων που υπερασπίζονται την απεργία. Συγκεκριμένα, ενώ διατυπώνεται το δικαίωμα στην εργασία, δεν διασφαλίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Έτσι, με το νομοσχέδιο δεν προστατεύονται οι απεργοί από εκβιαστικές εργοδοτικές απειλές και μηχανισμούς εκφοβισμού ενώ η απεργιακή κινητοποίηση θεωρείται έγκλημα και οι συμμετέχοντες σε αυτή εγκληματίες. Δηλαδή αντιστρέφονται με το Νομοσχέδιο αυτό οι ρόλοι του θύτη και του θύματος!

Οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά, θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διάλυσης του εργασιακού περιβάλλοντος. για αυτό σας καλούμε στις λίγες μέρες που μένουν να οργανώσουμε αποτελεσματικά την απεργία.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη Απεργία στις 21 Σεπτέμβρη 2023

Η Προσυγκέντρωση για την Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην  Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:30 π.μ.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Α.

Καταβολή Ειδικού Εποχικού Βοηθήματος ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Έτους 2023

Τα άτομα που παρέχουν την εργασία τους στην Ελλάδα και ασκούν το επάγγελμα του τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης που περιγράφεται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν.1836/89 όπως ισχύει, δικαιούνται ειδικό εποχικό βοήθημα από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφ’ όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ).

Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος της ΔΥΠΑ έτους 2023, ενώ η υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα ξεκινήσει την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 14:00.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-epokhiko-boethema-dypa

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Ειδικό εποχικό βοήθημα ΔΥΠΑ

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος, ανεξαρτήτως του αν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή σε τακτική επιδότηση ή όχι. Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 - 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος ορίζεται στο ποσό των 609,75 € και το δικαιούνται όσοι έχουν συγκεντρώσει 50-210 ένσημα κατά το έτος 2022.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ύψος του βοηθήματος και τα δικαιολογητικά είναι αναρτημένες στο διαδικτυακό τόπο της Υπηρεσίας: www.dypa.gov.gr

Για να δείτε το Δελτίο Τύπου της ΔΥΠΑ πατήστε εδώ.

Για να δείτε την Εγκύκλιο πατήστε εδώ.

Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. στο 46ο Φεστιβάλ Δράμας

Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.) απένειμε το "Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας" στο 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην ταινία "Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο" της Μαίρης Κολώνια.

 

Ανακοίνωση ΠΟΘΑ για το Εργασιακό Νομοσχέδιο

 

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730
HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 - FAX: 2105228 730
FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE
RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730
http://www.potha.gr    e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   

                                                                                                                                      Αθήνα, 06-09-2023

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 

Το νέο εργασιακό Νομοσχέδιο  που βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες σε διαβούλευση, με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», παρ’ όλο που ευαγγελίζεται διάφορες υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι του εργαζόμενου με γνωστοποίηση και ενημέρωση των βασικών όρων της σύμβασης εργασίας και με τον ισχυρισμό πως σκοπό έχει την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στη πραγματικότητα δημιουργεί εύφορο έδαφος για την περαιτέρω αποσάθρωση του εργασιακού τοπίου.

Το νομοσχέδιο έρχεται αντίθετο με βασικές αρχές του Εργατικού Δικαίου διεθνώς, νομιμοποιεί την καταστρατήγηση περαιτέρω των ελάχιστων ωρών εργασίας ανά μέρα και μήνα, με το διπλό ταμπλό των δύο εργοδοτών, ελαστικοποιεί τη βασική δομή της εργασίας, όπως την ξέρουμε σήμερα, εισάγοντας τις νέου τύπου συμβάσεις μηδενικών ωρών, μετατοπίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την συλλογική ρύθμιση στην ατομική και ποινικοποιεί επιπλέον την απεργία.

Μεταξύ άλλων:  

Αλλάζει η δοκιμαστική περίοδος ενός εργαζομένου από 12μηνη σε 6μηνη. Ωστόσο η υποχρέωση αποζημίωσης για αυτό το χρονικό διάστημα εργασίας ορίζεται το 12μηνο και όχι το 6μηνο, με αποτέλεσμα τυχόν απόλυση του εργαζόμενου εντός 6μηνου να μην θεωρείται άξια αποζημίωσης, παρ’ όλο που το Νομοσχέδιο προβλέπει πως ο διανυθείς χρόνος λογίζεται ως χρόνος εργασίας για όλα τα δικαιώματα που παρήχθησαν.

Παράλληλα δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη για  6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να απαλλαγεί από τον εργαζόμενο ακόμα και εντός του 6μηνου, επικαλούμενος απλά την δοκιμαστική περίοδο χωρίς να υποχρεούται να δηλώσει σπουδαίο λόγο απόλυσης όπως ισχύει σήμερα.

 

Αναπροσαρμόζεται το ημερήσιο νόμιμο 8ωρο και εισάγεται η εργασία δύο εργοδοτών, με μόνη δικλείδα ασφαλείας για τον εργαζόμενο να μην ξεπερνιούνται οι 13 ώρες εργασίας ημερησίως.

Σε ένα ήδη διαβρωμένο περιβάλλον εργασίας, μία τέτοια διάταξη  το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει εργαζόμενους-«μπαλάκια» μεταξύ εργοδοτών που διαθέτουν δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις και θα μοιράζουν τους εργαζομένους με εικονικές προσλήψεις με τις οποίες θα κανονίζονται τα ωράρια ώστε να αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες την καταβολή υπερωριών και τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Άλλωστε η εργοδοσία τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί να μηχανευτεί πάρα πολλά τεχνάσματα με σκοπό την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας. 

 

Εισάγεται η πρωτοφανής αντεργατική διάταξη των συμβάσεων μηδενικών ωρών (ή συμβάσεις κατά παραγγελία). Με αυτήν προβλέπεται η δημιουργία μιας δεξαμενής προσωπικού με ασταθές ωράριο εργασίας (ο εργοδότης καλεί τον εργαζόμενο για δουλειά όποτε τον χρειάζεται), χωρίς σύνδεση με τις παροχές ανεργίας (καθώς η σύμβαση εργασίας θεωρείται ενεργή ακόμα και αν δεν δουλέψει), ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται η κατάθεση του Ε3 για κάθε εργαζόμενο πριν την ανάληψη εργασίας από τον εργοδότη, όπως σήμερα, με αποτέλεσμα την ουσιαστική κατάργηση της υποχρέωσης προαναγγελίας των όρων εργασίας.  Όπως και όποτε θέλει λοιπόν ο εργοδότης, με ακαθόριστες μορφές εργασίας, νομιμοποιείται και αξιώνει από τον εργαζόμενο την απασχόλησή του αποστέλλοντας απλώς ένα SMS. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι η υποχρέωση του εργοδότη να προηγείται, της ανάληψης εργασίας, η δήλωση μέσω του Εντύπου 3 (Ε3) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Καταργώντας αυτή την υποχρέωση, δεν θα μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος.

Ταυτόχρονα εισάγεται η αξίωση να διευθετείται ο χρόνος εργασίας εκτός συλλογικών συμβάσεων, με ατομική συμφωνία, επεκτείνοντας προς το χειρότερο το Νόμο Χατζηδάκη. Δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μετατρέπουν μονομερώς το ωράριο ενός εργαζόμενου από οκτάωρο σε δεκάωρο και οι επιπλέων ώρες να μετατρέπονται σε οφειλόμενα ρεπό.

 

Νομιμοποιείται η 6ήμερη εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με βάρδιες. Καταργείται το 5ήμερο και διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με μειωμένο εργασιακό κόστος αντί να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό.

 

Εισάγεται ο έλεγχος και η εφαρμογή των ερμηνευτικών εγκυκλίων από το Σ.Ε.Π.Ε. (πέραν των διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας όπως σήμερα). Κατά συνέπεια ελλοχεύει ο κίνδυνος μια στρεβλή ερμηνευτική εγκύκλιος να αποτελέσει υποχρεωτικά εφαρμοστική οδηγία για την Επιθεώρηση Εργασίας, ακόμα και αν η εγκύκλιος καταστρατηγεί το γράμμα του νόμου.

Τέλος, ποινικοποιείται περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία με εξοντωτικά πρόστιμα των 5.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και τουλάχιστον εξάμηνη φυλάκιση των εργαζομένων που υπερασπίζονται την απεργία. Συγκεκριμένα, ενώ διατυπώνεται το δικαίωμα στην εργασία, δεν διασφαλίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Έτσι, με το νομοσχέδιο δεν προστατεύονται οι απεργοί από εκβιαστικές εργοδοτικές απειλές και μηχανισμούς εκφοβισμού ενώ η απεργιακή κινητοποίηση θεωρείται έγκλημα και οι συμμετέχοντες σε αυτή εγκληματίες. Δηλαδή αντιστρέφονται με το Νομοσχέδιο αυτό οι ρόλοι του θύτη και του θύματος!

Ιστορικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται με το εν λόγω Νομοσχέδιο, καθιστώντας την εργασία ως μια απόλυτα ευέλικτη μορφή απασχόλησης, με ευέλικτο ωράριο καταστρέφοντας τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό.  Γι’ αυτό:

 

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας, για ακόμα μια φορά, θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διάλυσης του εργασιακού περιβάλλοντος. Θα αντιταχθούμε με κάθε νόμιμο μέσο, συλλογικά και ατομικά, απέναντι σε κάθε μεταρρυθμιστική ενέργεια που κρύβει κίνδυνους με μόνο σκοπό την περαιτέρω καταπίεση των εργαζομένων και τη στέρηση των δικαιωμάτων τους.

Καλούμε στην κινητοποίηση των συνδικάτων που Θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των εγκαινίων της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα στο Άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου, ώστε η απόσυρση του Νομοσχεδίου να αποτελέσει την αιχμή των αιτημάτων, μαζί με το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                             ΦΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΑΣ

46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (4-10/9/2023)

Το 46ο  Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Δράμας (DISFF) ξεκίνησε και πραγματοποιείται από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου 2023 στην Δράμα και διεξάγεται και φέτος, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online.

Η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. όπως κάθε χρόνο στηρίζει την μικρού μήκους ταινία και θα απονείμει το Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στην επίσημη σελίδα του στο Instagram και στο κανάλι του στο YouTube