Δελτίο Τύπου για το Μητρώο Καλλιτεχνών

 

                                                                                                                                       Αθήνα, 22/02/2022

 

                                      Δελτίο Τύπου για το Μητρώο Καλλιτεχνών

Από το 2014 όπου η κυβέρνηση κατήργησε την άδεια άσκησης επαγγέλματος των Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης μέσα σε ένα κυκεώνα συνεχούς αποδιοργάνωσης των εργασιακών σχέσεων, η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. προσπαθούσε και προσπαθεί να την επαναφέρει, εκσυγχρονίζοντας την νομοθεσία του 1980, ώστε να δημιουργηθεί ένα Μητρώο Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες που θα ρυθμίζουν και θα προστατεύουν το εργασιακό περιβάλλον και την τελική ποιότητα του Οπτικοακουστικού έργου  προς όφελος του τελικού αποδέκτη του πολιτιστικού-καλλιτεχνικού δημιουργήματος που είναι οι πολίτες αυτής της χώρας.

Από το 2014 έως το 2019 συναντήσαμε κλειστά μυαλά και ιδεοληψίες σε όλα τα υπουργεία, με όλους τους υπουργούς, εξέχοντος βεβαίως του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο και ως εργαζόμενοι ανήκουμε.

Ήρθε το 2020 και μαζί με τον κορωνοϊό ανακάλυψαν όλοι οι υπουργοί και η κυβέρνηση αυτής της χώρας, πόσο αποσυντονισμένος είναι ο χώρος του πολιτισμού, καθώς ακόμα και η Υπουργός Πολιτισμού δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι εργάζονται σε αυτόν!!!! Η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός Μητρώου εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά τους ως σανίδα σωτηρίας και μάλιστα η λέξη «κανόνες» ακούστηκε από πολλά υπουργικά στόματα. Ξαφνικά τα κυβερνητικά κλιμάκια ανακάλυψαν ότι είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που  δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τα προβλήματα και τις ανάγκες του χώρου του πολιτισμού. Ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν ήταν για αυτούς ή  φαντάσματα ή φαντασμένοι εκκεντρικοί που τους χρησιμοποιούσαν κατά βούληση για την δική τους προβολή ή ως άλλοθι.

Έτσι, η γρήγορη δημιουργία του Μητρώου Καλλιτεχνών από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να διανείμει άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης των πληττόμενων εργαζόμενων στον πολιτισμό, λόγω του COVID-19, οδήγησε στην κατασκευή ενός πρόχειρου Μητρώου που καμία σχέση δεν έχει ούτε με τους εργαζόμενους του κάθε κλάδου, αλλά ούτε με τις ανάγκες  τους. Η άγνοια του χώρου του πολιτισμού από τους αρμόδιους έγινε ακόμα πιο προφανής σε όλους μας.

Το Μητρώο Καλλιτεχνών έγινε ένα επιδοματικό εργαλείο της κυβέρνησης για να καλύψει τα νώτα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι για να στηρίξει ουσιαστικά τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού, ή για να γίνει η αρχή, ώστε να μπουν κανόνες, όπως οι ίδιοι ευαγγελίζονταν.

Η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη και  ο τότε Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κος Γιατρομανωλάκης σε τηλεσυνάντηση με τα πρωτοβάθμια σωματεία και την Ομοσπονδία, αφού δικαιολόγησαν την ανάληψη δημιουργίας του Μητρώου από το Υπουργείο Εργασίας ως οι μόνοι κατέχοντες την τεχνογνωσία, υποσχέθηκαν ότι από εκεί και πέρα θα το αναλάμβανε το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα προσκαλούσε τα σωματεία του χώρου για να το συνδιαμορφώσουν, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε κλάδου.

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία υπόσχεση του κου Γιατρομανωλάκη.

Καμία συζήτηση για το Μητρώο δεν έχει γίνει.

Καμία αίτησή μας για συνάντηση δεν έχει γίνει αποδεχτή.

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ - ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ)

Ε.Ε.Σ. (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ)

Σ.Μ.Β.Ε. (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ)

Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε. (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧ/ΝΩΝ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚ/ΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ)