2η Επιστολή της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. προς τα αρμόδια Υπουργεία για τη στήριξη των εργαζομένων

24/03/2020

Υπ’ όψιν:
- Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη
- Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη
- Υπουργού  Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κου Κυριάκου Πιερρακάκη
- Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών, κου Λεωνίδα Χριστόπουλου
- Υπουργού Οικονομικών, κου Χρήστου Σταϊκούρα
- Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κου Άδωνι Γεωργιάδη
- Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κου Ιωάννη Βρούτση
- Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., κου Γιώργου Πιτσιλή

Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,

Η Υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας Monika Grütters δήλωσε:
«Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες, ξέρουμε για την απόγνωση τους».
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα παράσχει με την ονομασία "Επείγουσα Βοήθεια Corona" έκτακτη οικονομική βοήθεια υπό μορφή επιχορηγήσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν άμεσα λειτουργικά κόστη, όπως ενοίκια κινηματογράφων, μουσικών συλλόγων ή ατελιέ καλλιτεχνών, αλλά και δάνεια για επαγγελματικούς χώρους ή πληρωμή δόσεων leasing, σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις συνολικού ύψους έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ενδιάμεσα προβλήματα χρηματοδότησης.
Όσον αφορά στα προσωπικά μέσα διαβίωσης κάθε ενδιαφερόμενου ατόμου, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση διευκολύνει, επίσης, την πρόσβαση στη βασική κοινωνική ασφάλιση για ατομικά αυτοαπασχολούμενους. Για περίοδο έξι μηνών, τα περιουσιακά στοιχεία ουσιαστικά δεν θα λαμβάνονται υπόψη, η πρόσβαση σε επιδόματα παιδιών καθίσταται ευκολότερη και αναγνωρίζονται τα έξοδα στέγασης και θέρμανσης. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και οι δήμοι παρέχουν επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ για το μέτρο αυτό.

Ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και του Τουρισμού της Ιταλίας Dario Franceschini  δήλωσε:
«Λαμβάνουμε  υπόψη τα πολλά αιτήματα που εξέφρασαν οι επαγγελματικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς, με τους οποίους διεξήγαμε στενές συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες».
Το ιταλικό συμβούλιο υπουργών ενέκρινε νομοθετικό διάταγμα που αποσκοπεί στη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τουριστικούς και πολιτιστικούς κλάδους της Ιταλίας, σε απάντηση στην πανδημία COVID-19. Τα μέτρα που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για ζωντανές παραστάσεις, ταινίες και οπτικοακουστικά έργα συνολικού ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ.
Με το διάταγμα αυτό οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού τομέα θα έχουν πρόσβαση σε έκτακτα επίπεδα αποζημίωσης που αποσκοπούν στη συγκράτηση των αρνητικών επιπτώσεων των περιορισμών έκτακτης ανάγκης που επιβάλλει η κυβέρνηση. Η αποζημίωση αυτή επεκτείνεται και στους εργαζόμενους χωρίς άλλη μορφή κοινωνικής προστασίας.
Όσον αφορά στο ταμείο έκτακτης ανάγκης για ζωντανές παραστάσεις, ταινίες και οπτικοακουστικά έργα, το ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ έχει δεσμευτεί το 2020 για την υποστήριξη φορέων, δημιουργών, καλλιτεχνών, ηθοποιών και ερμηνευτών ή εκτελεστών που επηρεάζονται από τους περιορισμούς που επιβάλλονται ως αποτέλεσμα του COVID-19 και για επενδύσεις που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση αυτών των τομέων. Ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν και θα διανεμηθούν οι πόροι αυτοί θα επιβεβαιωθεί μέσω διαταγμάτων του Υπουργού Πολιτισμού.

Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία  έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης των εργαζομένων του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης.
Στη Ελλάδα αντιθέτως, παρόλο ότι σας έχουμε στείλει επιστολή στις 20/3/2020 εξηγώντας σας την αναγκαιότητα στήριξης των κινηματογραφιστών, καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει, αλλά και καμιά κυβερνητική εξαγγελία για μέτρα στήριξης έχουμε ακούσει.
Η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ. – Ο.Τ. ζητά από το Κράτος να εξαγγείλει άμεσα μέτρα στήριξης για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της, ακολουθώντας τη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συνομιλήσει με τις επαγγελματικές Ενώσεις, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία του COVID-19.
Συγκεκριμένα ζητάμε:
1.    Επίδομα ανεργίας για 6 μήνες ανεξαρτήτως ενσήμων.
2.    Ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και αναμένουμε τους απαραίτητους χειρισμούς των Υπουργείων.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.T.