ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730
HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 - FAX: 2105228 730
FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE
RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730
http://www.potha.gr    e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                     

                                                                                                                            Αθήνα, 31-08-2021

 

Δράσεις Σεπτεμβρίου

 

Στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απουσιάζει οποιαδήποτε μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, ο οποίος παραμένει ο πιο πληττόμενος κλάδος. Η ανάκαμψη μετά από μείωση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 89,6% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), θα απαιτούσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης. Παρά τις διαρκείς μας παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονταν τελευταία στιγμή. Οι εργαζόμενοι έχουν λάβει αποζημίωση μόνο μέχρι τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες, ειδικά στην ψυχαγωγία, δεν επιτρέπονταν πριν τον Ιούλιο, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις, κατά τόπους υπήρξε άρση της απαγόρευσης εργασίας στη μουσική μόνο για 20 ή 25 μέρες.

 

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει κατανοήσει ακόμα τις ιδιαιτερότητες του χώρου μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται εποχικά ή συμμετέχει σε παραγωγές με χρονική απόσταση η μία από την άλλη. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι ο εμβολιασμός δεν παρέχει ανοσία και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει και να χρειαστεί να μπει σε καραντίνα. Σε αυτή την περίπτωση θα χάσει τη δουλειά του και δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για το πώς θα καταφέρει να επιβιώσει οικονομικά, ενώ ο ίδιος έχει εκπληρώσει την κοινωνική του υποχρέωση και έχει εμβολιαστεί. Η ιδέα ότι όποιος εμβολιάζεται θα μπορεί να εργάζεται κανονικά και δεν χρειάζεται ούτε τεστ, ούτε στήριξη είναι όχι μόνο ψευδής, αλλά και επικίνδυνη.

 

Αντίστοιχα το οριζόντιο μέτρο των rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους ιδίοις εξόδοις αποτελεί μάλλον τιμωρητικό μέτρο που πλήττει τα ήδη πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων.

 

Η κυβερνητική αδιαφορία για τον Πολιτισμό είναι πλέον εμφανής ακόμη και στον πιο καλόπιστο πολίτη. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του Πολιτισμού, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Έχουμε αποδείξει ότι οι αντοχές μας είναι ανεξάντλητες και η στήριξη της κοινωνίας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα. Έναν αγώνα για την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας για όλους χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς αποκλεισμούς.

 

Ζητάμε:

  • Παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω του Μητρώου μετά τον Μάιο.
  • Δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους, ώστε να προστατευθεί τόσο η υγεία των εργαζομένων, όσο και η δημόσια υγεία. Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Αναστολή πληρωμών χρεών σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες.
  • Υπαγωγή στα μέτρα στήριξης όσων έχουν εγγραφεί στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021.
  • Εποχικό επίδομα σε όλους.

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με πολύμορφες δράσεις, με πρώτη από μια σειρά δράσεων εν όψει της φθινοπωρινής περιόδου, την κινητοποίηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στις 9 Σεπτέμβρη.

 

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προστατευθεί η υγεία και το εισόδημα όλων των εργαζόμενων στον Πολιτισμό. Γιατί η Υγεία και ο Πολιτισμός είναι δημόσια αγαθά και θα τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Τέλος, συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο των συνδικάτων που θα πραγματοποιηθεί αύριο 1η Σεπτεμβρίου στις 7μμ στο Σύνταγμα  ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής την ίδια μέρα. Η επικουρική ασφάλιση πρέπει να παραμείνει Δημόσια, Υποχρεωτική, Καθολική και να μην έχει καμιά σχέση με επιχειρηματικούς κινδύνους.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ