Μαρ 26, 2014

Δελτίο τύπου

Η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ  Ο-Τ αμέσως μετά την εκλογή του νέου της Δ.Σ τον Δεκέμβριο του 2011, έβαλε σαν στόχο την συσπείρωση των επαγγελματιών Τεχνικών Κινηματογράφου – Τηλεόρασης και την διεκδίκηση των εργασιακών μας κεκτημένων που τα τελευταία χρόνια καταπατούνται κατά συρροή και βάναυσα από γραφεία παραγωγής και  Παραγωγούςπου δρουν στον χώρο μας.

Καλέσαμε σε ανοιχτή συγκέντρωση όλους τους επαγγελματίες του χώρου (αδειούχους και μη) και ζητήσαμε να υποστηρίξουν την Διασωματειακή Πρόταση για τον τρόπο απόκτησης «Βεβαίωσης Έναρξης Επαγγέλματος» η οποία έχει κατατεθεί από τον Απρίλιο του 2012 από όλα τα σωματεία του χώρου μας  (Π.Ο.Θ.Α, Ε.Τ.Ε.Κ.Τ , Ε.Τ.Ι.ΤΑ , Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε, Ε.Τ.Ι.Τ.Κ, Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ, Σ.Τ.ΤΗΛ.Ν.Ε )και που θα εξασφαλίσει στον χώρο μας την απαιτούμενη συσπείρωση αφού με την μεταβατική περίοδο που αιτούμαστε θα μπορούν να πάρουν την Βεβαίωση Έναρξης Επαγγέλματος, επαγγελματίες του χώρου χωρίς τις

προαπαιτούμενες σπουδές,  αλλά με βάση την εμπειρία τους.

Η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ είναι κάθετη και αδιάλλακτη στην απόκτηση «Βεβαίωσης Έναρξης Επαγγέλματος» γιατί πιστεύουμε ότι:

  1. Δεν ζούμε σε κράτος Δικαίου – Πρόνοιας, όπου θα προστάτευε τους εργαζόμενους και θα αγκάλιαζε τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό όπως τους αξίζει .
  2. Δεν είμαστε κλειστό επάγγελμα.
  3. Η κινηματογραφική παιδεία είναι πάγιο αίτημα του χώρου μας και το όραμα των επαγγελματιών Κινηματογραφιστών.
  4. Οι  Παραγωγοί αυτού του χώρου είναι κατά πλειοψηφία εκτελεστές παραγωγοί  που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι εκάστοτε επιδοτήσεις και όχι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα μιας ταινίας ή μιας τηλεοπτικής σειράς. Οπότε το ότι «η αγορά θα καθορίσει τους ικανούς» έχει αντικατασταθεί με το «η αγορά θα καθορίσει τους πιο φτηνούς».
  5. Συμπορευόμαστε με την αγωνία των συναδέλφων μας «αορίστου χρόνου» που εργάζονται ως μόνιμοι στην τηλεόραση, που η κατάργηση της «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ» θα οδηγήσει σε αυτόματη εξοστράκιση ειδικοτήτων από αυτή, και αντικατάστασή τους με φτηνά ανειδίκευτα χέρια ή με έναν για όλες τις δουλειές(π.χ. ένας δημοσιογράφος που κάνει κάμερα, ήχο και βάζει κι ένα φως).
  6. Αρνούμαστε να γίνουμε ανειδίκευτοι εργάτες με μεροκάματα πείνας και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Κάποιοι συνάδελφοί μας λοιπόν χωρίς οράματα και ιδανικά σκεπτόμενοι μόνο τον εαυτό τους ,εκμηδένισαν τα πάντα στο όνομα της δικιάς τους ελευθερίας  συνέπραξαν με τα σωματεία των παραγωγών (ΣΑΠΟΕ,ΕΣΠΕΚ,ΠΑΚΤ) καταθέτοντας στο Υπουργείο Πολιτισμού ίδια πρόταση, όπου αιτούνται την πλήρη κατάργηση της «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ», ξεφτιλίζοντας  έτσι την αναγκαιότητα της κινηματογραφικής παιδείας – εκπαίδευσης  καθιστώντας μας ουσιαστικά  όλους ανειδίκευτους εργάτες με ότι αυτό επισείει.

Θεώρησαν επίσης διπλωματικό προς ενίσχυση της πρότασής τους να δηλώσουν στο Υπουργείο Πολιτισμού ψευδώς ότι την πρότασή τους στηρίζουν 500 επαγγελματίες του χώρου ενώ στην πραγματικότητα είναι μόνο 97 από τους οποίους δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι τεχνικοί και πόσοι παραγωγοί!

Η ΕΤΕΚΤ- ΟΤ μετά από συνεχείς επαφές και συζητήσεις με τους υπεύθυνους του  Υπουργείου Πολιτισμού πήρε τη σαφή διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο θα είναι πάντα υπέρ της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Θα τα καταφέρουμε μόνο αν είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

ΕΤΕΚΤ-ΟΤ

Δείτε τις φωτογραφίες
Facebook Icon